Денков: Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни

OFFNews 13 март 2024 в 10:48 1531 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

"Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Над 50 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Касата и ще са безплатни за пациентите", съобщи преди заседанието на кабинета в оставка премиерът Николай Денков.

По думите тази промяна ще има и социален ефект.

Промяната влиза в сила от 1 април, включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа, обясни той. 

Искам да поздравя МФ за една успешна битка в името на българските граждани. Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в страната. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа за лекарствата си – 75 процента от стойността им. За 25 години съществуване на НЗОК нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не пиеха редовно лекарствата си, защото не можеха да си ги позволят, подчерта министър-председателят.

По думите му, със спестените средства от медикаменти, българите с ниски доходи ще могат "да си позволят по-здравословна и качествена храна, да си купят билети за театър, кино, концерти". "В дългосрочен план това е мярка срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечни заболявания", подчерта премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!