Ден в лилаво: Над 65 000 българи страдат от епилепсия, 20 000 от тях са деца

На 26 март се отбелязва Световният ден за информация за заболяването епилепсия или „Лилав ден“

OFFNews 26 март 2024 в 09:59 588 0

Световен ден

Снимка АРДЕ

Световен ден за борба с епилепсията

Над 65 000 българи страдат от епилепсия, повече от 20 000 от тях са деца. Броят на пациентите с това заболяване е условен, тъй като все още няма регистър. Данните съобщи Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

На 26 март се отбелязва Световният ден за информация за заболяването епилепсия или „Лилав ден“ (Purple Day). Традицията датира от 2008 г. и е посветена на повишаване на осведомеността за епилепсията в световен мащаб.

Целта на „Лилавия ден“ е хората с епилепсия да споделят за състоянието си и да се получи обществен разговор за нуждите и проблемите им, обясниха от Асоциацията. Символ на този ден е лилавата панделка, а по света хората обличат дрехи в лилав цвят, за да подкрепят болните от епилепсия и техните семейства.

Днес от Асоциацията организират събитие с рисуване и игри, в което ще участват художникът Иван Яхнаджиев, неговата най-малка ученичка и художничка Дара, както и ученици от 112 ОУ „Стоян Заимов“ в София.

Откриването на събитието и поставянето на началото на обществения разговор за заболяването ще бъде от 10:30 часа пред сградата на Министерския съвет. От 11:00 до 13:00 часа е предвидено да продължат рисуването и игрите, съобщиха още от Асоциацията. Учениците от 112 ОУ „Стоян Заимов“ ще раздават листовки „Първа помощ при епилепсия“, за да запознаят своите съученици и учители с това състояние.

Епилепсията е неврологично заболяване и засяга милиони хора по целия свят. Въпреки неговата честота, в обществото за съжаление поради недостатъчна информация все още има предразсъдъци. За да променим това заедно, моля включете се в Световния ден за информация за заболяването епилепсия - Purple Day.

Как да се включите - няколко идеи от АРДЕ

Облечете нещо лилаво на 26 март, за да покажете солидарност и да привлечете вниманието към проблема.

Споделете информация за епилепсията във Вашия профил, за да насочите вниманието на приятелите и последователите Ви към важността на този проблем.

Направете дарение, организирайте и/или участвайте в събитие в полза Асоциация на родители на деца с епилепсия – единствената неправителствена организация, която работи по политиките за хората с епилепсията във всички аспекти-медицински, социални и промяна в нагласите на общностите по отношение на това малко изследвано заболяване.

#PurpleDay2024 #ЛилавДен2024 #АРДЕ #EpilepsyBulgaria #APCEbulgaria

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!