Ден на българския лекар. БЛС връчва годишните си награди

Близо 29 600 са лекарите у нас. Обща медицина, кардиология, акушерство и гинекология, анестезиология и хирургия са сред най-практикуваните специалности, сочат данни на НСИ

OFFNews 19 октомври 2023 в 09:39 718 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз

На 19 октомври, когато църквата почита Св. Иван Рилски - Чудотворец, празнуват българските лекари. Денят се отбелязва от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира светеца за покровител на медиците.

Днес, от 19:00 часа, в Националния исторически музей ще се състои официалната церемония по връчване на наградите на БЛС за принос в медицината „Лекар на годината – 2023“.

Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш е мисия. Медицината не е образование, което трябва да се завърши, тя е дълг и начин на живот. Ето защо вярвам, че всички ние, които сме избрали този път, сме го направили с ясното съзнание, че се отдаваме на грижите за здравето на хората, въпреки несгодите, с които се сблъскваме, казва в поздравлението си по случай празника председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров благодари на всички лекари, че въпреки трудностите, продължават да отстояват професията и да работят упорито, за човещината и за избора на призванието да се грижат за живота и здравето на хората.

Вярвам, че обществото оценява положените усилия и занапред всички ние ще виждаме все по-често в очите им благодарност за стореното добро. Нека успехът да ви съпътства във всяко ваше начинание, надеждата да ви вдъхва кураж, а вярата да носите винаги в себе си, за да можете да продължите да се борите с предизвикателствата на живота. Не спирайте да дарявате надежда на онези, които имат нужда от нея. И нека търпението и грижата към хората никога да не ни напускат, пожелава на колегите си д-р Маджаров.

Проздравление към медиците отправи и министърът на здравеопазването д-р Христо Хинков.

Българският лекар притежава цяла палитра от изключителни качества, както професионални, така и личностни, за да преодолява успешно изпитанията на професията. В много от случаите те са свързани с риск за собственото му здраве и живот, доказателствата за което се увеличават с всяка изминала година", посочва министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!