Делта вариантът набира скорост на Балканите, най-много са смъртните случаи у нас

OFFNews 20 август 2021 в 09:26 3267 0

Новата мутация на коронавируса набира скорост на Балканите. В началото на седмицата Националният център по заразни и паразитни болести у нас отчете 84 проби на Делта вариант от изследвани 85.

През последните дни се наблюдава устойчив ръст на новите случаи, които за пореден ден са над 1300 и скок на починалите, които през последното денонощие са 27. 11% е ръстът на приетите в болница спрямо вчерашния ден, увеличават се и пациентите на интензивно лечение. На този фон страната остава с най-ниско ваксинационно покритие в ЕС, което не надвишава 17%.

Словения е цялата в оранжево, а хърватският министър на здравеопазването Вили Берош обяви, че това е заради Делта варианта, предаде БТА. Вчера страната съобщи за 381 нови случая. Регистрирани са и два смъртни случая. От началото на епидемията в Словения общо са починали 4438 пациенти. В момента са активни 2802 случаи. Средният дневен брой на заразените през последните 7 дни в Словения е 237.

Оранжева зона е и Хърватското адриатическо крайбрежие, както и град Загреб. Вчера Хърватия регистрира 486 новозаразени от почти 10 000 тествани проби. Броят на активните случаи беше 2355, смъртните случаи - три. Заради увеличения брой новозаразени властите обмислят по-строги противоепидемични мерки.

Здравните власти в Черна гора обявиха пет смъртни случая за денонощието и нови 532 заразени, сред които 54 туристи. Общият брой на починалите от коронавирус в Черна гора е 1662.

377 са новите случаи в Босна и Херцеговина, починали са трима души. Нови случаи са регистрирани във всички кантони.

В Република Сръбска съобщиха за 106 нови случая и един починал. Общият брой на хоспитализираните 139, а на интензивно лечение са 8 души. В окръг Бръчко са потвърдени 15 случаи на зараза с коронавирус, починали няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови