Делото на Еврокомисията срещу Астра Зенека ще се гледа на 26 май

OFFNews Последна промяна на 28 април 2021 в 16:06 738 0

Съд в Брюксел ще разгледа делото, заведено от Европейската комисия срещу "Астра Зенека", на 26 май, съобщиха медии в Белгия, цитирани от БТА.

Предвижда се на тази дата да бъдат изслушани и двете страни във възникналия спор за липсващите доставки от ваксината против COVID-19 на този производител. Ако бъде необходимо, съдът ще насрочи и втора дата за изслушване на страните.

Говорител на ЕК уточни, че е наела по делото външен адвокат. По неговите думи това е позволено от белгийското законодателство и се предприема по силата на договор между правния отдел на комисията и съответната адвокатска кантора.

Предварителните споразумения за доставка на ваксините включват ясни срокове, количества и места на доставка. Според нас тези договорни условия не бяха спазени и затова подадохме иск до съда, подкрепен от държавите в ЕС, поясни говорителят. Той отказа да коментира медийни твърдения, че споразумението с "Астра Зенека" не предвижда наказания за неизпълнение.

Очакваме дозите, които ни се полагат, да бъдат доставени. Очакваме съдът да оцени дали договорните задължения са били спазени, поясни говорителят.

По данни на ЕК от "Астра Зенека" са доставили в първото тримесечие на тази година едва 30 милиона дози от заявени 120 милиона за ЕС. До края на юни се очаква доставка на още 70 милиона, вместо 180 милиона дози, както е заложено в договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови