Дефицит: Румъния временно спря износа на някои антибиотици

OFFNews 19 януари 2023 в 17:10 974 0

хапчета

Снимка Unsplash

За период от три месеца

Румъния спира временно износа на някои антибиотици. Мярката влиза в сила за период от три месеца, съобщават от Министерството на здравеопазването. За този период страната няма да разпространява извън своите предели и лекарства като ибупрофен и парацетамол, предаде БТА.

Властите уточняват, че предприемат тези действия, за да могат да бъдат покрити нуждите на румънските пациенти в контекста на настоящата здравна криза.

“Проблемът е глобален. Не само Румъния е засегната. Има много респираторни вируси. И се появиха определени проблеми заради нарастването на потреблението на лекарства”, коментира наскоро министърът на здравеопазването Александру Рафила.

Междувременно ръководителят на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат заяви, че в момента в Румъния има голям натиск върху звената за спешен прием заради грипния сезон.

“Тази година вирусите са по-силни, след като две поредни години хората носеха маски”, коментира Арафат в Тимишоара, цитиран от Зиаре. По думите му особено трябва да внимават възрастните хора и тези с диабет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови