Държим се като мазохисти, хората с придружаващи болести да се ваксинират по-бързо

Ние сме с южна кръв, отварянето на ресторантите е опасно, смята проф. Коста Костов

OFFNews 26 януари 2021 в 14:04 1961 0

Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията срещу Ковид-19. Възрастните хора с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред. 

Това коментира пулмологът проф. Коста Костов по БНР. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма, коментира той. 

Според него освобождаването на мерките е добра стъпка, но моментът не е най-подходящият. След тази частична либерализация, която ще направим, след три-четири седмици ще има повишаване на заболяемостта, прогнозира проф. Костов. По думите ситуацията ще се усложни допълнително заради "британския щам". 

Трябва да се удържи и февруари, за да излезем на зелено, смята проф. Костов. 

Ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно. Трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и социалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към повече свобода, коментира експертът. 

Според проф. Костов все още сме далеч от популационния имунитет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!