Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Държавата прибира заразените с COVID-19 български ученици от езиковия лагер в Австрия

OFFNews 11 август 2021 в 15:08 2747 0

Снимка МОН

Българската държава ще съдейства за прибирането от Австрия на ученици и учители с COVID-19, съобщават министерствата на здравеопазването и на образованието.

Правителствения самолет "Спартан" ще превози от езиковия лагер в град Кнапенберг до София част от тях, съобщава МЗ. Останалите се прибират с автобус, допълва МОН.

При 13 ученици и техни преподаватели беше установена коронавирусна инфекция. За епидемичния взрив съобщи вчера МЗ. Към днешна дата положителните тестове са 14.

Военни от ВСС ще извършат авиомедицинската евакуация. Самолетът ще излети днес в 17 ч по маршрут София - летище Клагенфурт и обратно. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, уверяват българските власти.

Под карантина бяха поставени 10 български гимназисти в Кнапенберг и трима ученици и един възрастен в Клагенфурт. Децата се чувстват добре. Ръководителката е с леки симптоми. Всички те са от Езикова гимназия „Людмил Стоянов“ в Благоевград. Цялата група включва 51 ученици и двама ръководители.

Българската група - 51 ученици между 14 и 16 г. - е пристигнала в Австрия на 1 август. Всички влезли в страната с отрицателен тест. Децата са били тествани на всеки 48 часа. Първите положителни проби са от 9 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!