Дългият COVID-19 се диагностицира трудно, ето за какви симптоми да следите

OFFNews 08 юни 2022 в 14:43 1427 0

проф. Георги Момеков, д-р Валери Цеков

Снимка БТА/Владимир Шоков

проф. Георги Момеков, Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология към Медицински университет – София. д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина

Дългият COVID-19 е труден за диагностициране и много от изброените проблеми се срещат и при други заболявания. Хората с доказан COVID или със съмнения, че са се заразили трябва да потърсят специализирана помощ.

Това заяви д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина на пресконференция „Пост- COVID синдром и усложнения", част от информационна кампания „По-силни срещу COVID-19”.

Той посочи и на кои симптоми трябва да се обърне внимание: продължаващо усещане за отпадналост, продължаваща кашлица повече от четири седмици, главоболие, световъртеж, липсва на апетит, болки в корема, задух, болки в гърдите, високо кръвно налягане, загуба на памет, тромбофлебити, косопад и ставни и мускулни болки.

Лекарят отбеляза, че ваксините срещу заболяването намаляват риска от тежко протичане на болестта и смърт. Над 4 млн. и 400 хил. са поставените дози у нас, няма никакви съобщения за сериозни странични реакции, посочи специалистът.

Затруднено дишане, тромбемболии и проблеми на кръвоносната система, сърдечно-съдови усложнения, нарушено психично здраве, главоболие, „мозъчна мъгла“ са сред най-честите здравословни проблеми при дълъг COVID-19.

По-склонни да развият дълъг COVID-19 са лицата, които са прекарали тежко болестта или са били хоспитализирани, неваксинираните лица, които са преживели мултисистемен възпалителен синдром по време на или след COVID-19, каза още той.

По думите му при децата също се наблюдава дълъг COVID-19, но по-рядко – около 2% от заболелите. Симптомите са поява на тревожност, умора, сърцебиене, затруднено дишане, алергичен ринит, отбеляза той.

Д-р Цеков даде пример с проучване във Великобритания, което обхваща 258 790 деца между 5 и 17 години, като според него 1.8% са имали симптоми, продължаващи поне 56 дни след заболяването. Позовавайки се на проучвания в Иран и Русия той заяви, че дълъг COVID се установя по-често при по-големи деца.

Напредък има и в терапията на COVID-19, стана известно от думите на проф. Георги Момеков от Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология към Медицински университет – София. Той отбеляза, че има няколко разрешени продукта за употреба в Европейския съюз като противовирусни и противовъзпалителни. Други все още чакат разрешение за употреба, добави проф. Момеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови