''Да сте мислили по-рано'': Забраниха на лекарите в Москва да използват ''токсични'' фрази

В кабинетите се въвежда аудиоконтрол с диктофони, с който ще се следи как специалистите напредват в общуването с пациента

OFFNews 15 януари 2024 в 16:22 9693 5

измерване на кръвно налягане

Снимка Pixabay

Здравни реформи в Москва

Медицинските услуги в Русия преживяват поредните реформи. Този път промените засягат етикета при общуване с пациент. Здравните власти в Москва са се заели да учат медиците как да водят "човешки разговор" с болните. За успеха на промените ще се следи с помощта на диктофони, които ще записват посещението при специалист - т. нар. аудиомониторинг, съобщава сп. "Новый очаг".

За да приведат в действие промените, от Московския департамент по здравеопазване са спуснали съответната заповед (документът може да бъде видян тук). На медиците буквално е забранено да демонстрират неуважение под каквато и да било форма.

В съзнанието на младото поколение вече не е така силна традицията от съветски времена пациентите да се отнасят със страхопочитание към лекаря, извинявайки се за неудобството, което му причиняват със здравословните си проблеми. И ако възрастните не се впечатляват от изрази като "какво ви има", "можете да си тръгвате", "съблечете се", младите не са готови да търпят такова "унижение", твърди изданието.

Споменатите изрази далеч не са единствените в списъка със забранени думи. Неуместни са и глаголите с повелително наклонение "седнете", "станете", "спазвайте рецептата". За неподходящи и груби са определени и кратките заповедни изречения като  "Достатъчно!" и "Ясно!".

Проблемът не е в конкретните фрази, а в етиката като цяло. Според заповедта на здравните власти лекарите и медицинските сестри не трябва да демонстрират превъзходство (включително и с употреба на медицинска терминология) при разговор с пациента. Забранява се вменяването на некомпетентност на болния, иронизирането и подценяването на неговия проблем.

В миналото остават и критичните реплики по адрес на колега или забележките за вредните навици на болния. По всяка вероятност обичайните фрази "трябваше по-рано да помислите", "кой ви каза това", "защо така решихте" вече ще са неуместни.

Вместо "до скоро" на лекарите се препоръчват изрази като "всичко най-добро".

Учтивост, вежливост, доброжелателнот и съпричастност - такива са повелите на Департамента по здравеопазване. Но той не се ограничава само с препоръки. За да следят с какви темпове се променя културата на общуване, властите са предвидили във всеки кабинет да има диктофони за осъществяване на аудиомониторинг. При това те ще записват не само беседата с пациента, а и коментара по изследванията му, ако кабинетът е оборудван със съответната техника.

Изключение от тези правила се правят само за стоматолозите. Както е известно разговорите при тези специалисти са изключително лаконични, пише "Новый очаг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

5

Владè

15.01 2024 в 22:23

Ааааааа под маската яс си мраморим и не ми пука за диктофоня.

9347

4

Анализи

15.01 2024 в 21:00

Итова толково ли е важно..Да правят каквото искат.

22548

3

dolivo

15.01 2024 в 19:23

направи болницата частна и се появява веднага уважение, щото си взимаш дърмичките и отиваш в следващата.

Тез драконовите трейнинги, ще дадат някакъв резултат...

Другото е морала в семейството - доктора като е потомствен циник, не моеш да го преработиш със страх.

Трагедия и криза в мотивацията...

870

2

Constanza

15.01 2024 в 16:58

Това трябваше да ни впечатли ли, не разбрах?

-529

1

6екеr4о

15.01 2024 в 16:57

Поредното безумие!

Като че ли на кремльовските курешки им се иска всичко да приключи с кървава гражданска война...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика