Да се поучим от частните болници, каза здравният министър

OFFNews 09 юни 2017 в 11:31 3130 0

Снимка БГНЕС/архив

Депутатите обсъдиха днес стратегия за здравеопазване, по време на която народни представители от различни парламентарни групи отбелязаха, че много от общинските болници са пред фалит и дори пред разпад. 

"Прави ли ви впечатление, че говорим само за дългове на общински, държавни, университетски, но не и на частни болници? Това означава, че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен, значи трябва да се поучим. Това може да бъде постигнато не със стратегия, но с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев“. Това мнение изрази министърът на здравеопазването Николай Петров. 

Според него, ако има подкрепа на парламента, ще се отчете резултат. „Ще имаме много дискусии и ще обясня защо е на първо място по просрочване на задължение университетската болница в Стара Загора, Пловдив и Ловеч. Тогава ще говорим с дати, цифри и имена, защото аз съм за публичност и прозрачност“, каза още здравният министър.

Той посочи, че по отношение на т.нар. надлимитни дейности - не може да има тотална и пълна свобода. След това депутатите приеха стратегията за развитие на лечебните заведения и болничната помощ. 

Парламентът поиска в срок от 2 години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване и всички нейни компоненти. Депутатите решиха още министърът на здравеопазването два пъти годишно през месеците юни и декември да предоставя на Комисията по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на държавните общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ. В срок до 31 декември 2017 г. министърът на здравеопазването трябва да представи информация на Комисията по здравеопазването относно готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение.

Приетото проекторешение включва още министърът на здравеопазването да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.

Предложенията на БСП бяха отхвърлени от Народното събрание. От групата предлагаха до 1 септември да се направи стратегия за опазване и развитие на държавното и общинско здравеопазване и до 31 декември министърът да представи новата национална здравна карта на Република България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови