Д-р Васил Василев: Медицината не е само коронавирус

Единствената болница в Перник затваря възлови отделения заради COVID-19, броят легла изискани от РЗИ е неизпълним, казва шефът на Второ вътрешно отделение

Янка Петкова 30 октомври 2020 в 18:50 16930 1

Заради коронавируса в пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“ затварят възлови отделения. Единствената болница в областта намалява значително капацитета си за хронично болни пациенти, предупреди д-р Васил Василев, началник на Второ вътрешно отделение в лечебното заведение.

Пред OFFNеws д-р Василев разказа, че със заповед на РЗИ Перник от днес Първо вътрешно – Кардиология и Нефрология и Второ вътрешно отделение – Ендокринология и Гастроентерология се трансформират в отделения за лечение на пациенти с коронавирус. По думите му тези отделения, не са пригодени за инфекциозни, където максимумът легла може да бъде 2 до 3 легла в стая:

„Аз имам стаи с повече легла. Въпреки че РЗИ Перник е информирано от ръководството на болницата, е подало пълния капацитет на леглата - две отделения по 32 легла, което е абсолютно невъзможно да бъде изпълнено. В Кардиологично поне има кислород, ние имаме само 12 пункта за кислород. Аз мога да подавам кислород само на 12 болни. Няма как да настаня по 4 души в стая и да изпълня капацитета, който здравната инспекция е разпоредила. Това е абсолютно невъзможно. Коментирано е леглата да бъдат - 22-23 максимум, въпреки това са подадени 32. Категорично смятам, че това е много голям проблем, защото коментарът ще бъде – „имате легла, защо не настанявате“. Ние по никакъв начин не можем да покрием критериите за инфекциозно отделение“, казва началникът на Второ вътрешно отделение в пернишката МБАЛ.

Другият сериозен проблем е, че Перник има една-единствена болница в цялата област. Закрити са болниците в Трън, в Брезник и в Радомир:

„Блокират се абсолютно всички хронично болни - диабетици, чернодробно болни, с които отделението винаги е било пълно. Сега трябва да бъдат транспортирани в София. Аз не съм убеден, че това ще се случи по най-добрия начин. Дори да решат да ги приемат в столицата, транспортът е за сметка на Спешна помощ. Това означава, че дойдат ли двама-трима пациенти трите линейки заминават за София и няма кой да обслужва спешните повиквания в региона. Не е домислено и не трябва да е така. В другите градове поне имат други болници, където могат да се разпределят вътрешните случаи, тук няма никакъв шанс. Закривайки двете вътрешни отделения това се случва, няма къде да бъдат настанени пациентите с други заболявания и трябва да се карат в София“, каза д-р Василев.

При трансформирането на Първо вътрешно отделение пациентите от кардиологичното са били прехвърлени към малка специлиазирана болница в града. Нефрологичните случаи са били преместени в отделението на д-р Василев, което не е било проблем, защото така или иначе диабетно болните, които се лекуват при него, често имат и бъбречни усложнения. Специалистът обаче прогнозира, че при настоящия бум на заразени, след като напълнят тези две отделения в болницата, ще ги последват и Хирургия, Очно, Ушно отделение и единственото лечебно заведение в областта ще бъде блокирано за пациенти с други заболявания.

До момента в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова“ са настанени 15 болни от COVID-19, в трансформираното Първо вътрешно са 22-ма. В областта има и белодробна болница, която е изнесена извън града и също изнемогва.

„Влизаме и ние да работим ковид с 5 души лекари и 5 медицински сестри, които могат да влизат при пациенти с коронавирус. Другите са онкоболна, ендоскопска сестра, секретарка. Имаме и един заразен с COVID-19. Ендоскопската сестра не мога да я пусна в отделението, защото кръвоизливите няма как да се транспортират нанякъде, а тя ще е необходима за тези пациенти. 5 човека поемат по шест 12-часови дневни и нощни дежурства. Една от колежките си пусна продължителен служебен отпуск. Малко хора сме, а сме доста натоварени. Аз лично имам 130 дни отпуск, като вече съм загубил 32“, каза д-р Василев.

Той обясни, че все пак отделението се подготвя, пациентите с тежки чернодробни заболявания ще бъдат транспортирани в други лечебни заведения, вероятно в столицата. В отделението са останали само четирима.

„Главният ни протест е срещу бройката, която ни налагат. Това е невъзможно. По никакъв начин не може да стане. Утре ще се случи така, че пациент с банална пневмония, ще трябва да го вкарам при рискови болни. Нали разбирате, че медицината не се свежда само до коронавирус?“

Заради необичайните обстоятелства, при които е принудена да работи, болницата е подготвила документ за информирано съгласие, че който постъпва, ще се лекува в отделение, в което се лекува и коронавирус.
Защото както казва д-р Василев – „Утре някой ще ни обвини, че сме го заразили.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови