Д-р Стойчо Кацаров: Няма конкретни ангажименти към протестиращите сестри

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2019 в 09:33 1015 1

Снимка Архив

„Няма конкретни ангажименти от страна на премиера към протестиращите сестри“, заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, пред БНР, в коментар за резултатите от срещата на протестиращите медицински специалисти с Бойко Борисов.

Снощи сестрите бяха приети спешно от премиера, след като заплашиха, че ще останат в палатковия лагер пред Министерския съвет, докато не бъдат изслушани. В продължилите повече от 2 часа преговори взеха участие и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева.

Според д-р Кацаров искането лечебните заведения да станат бюджетни организации е било учтиво отхвърлено. Подобна е била реакцията и на желанието правителството да определя заплатите на всички в здравната сфера чрез Колективния трудов договор. На третото искане, по думите на д-р Кацаров, да бъдат увеличени възнагражденията на сестрите, отговорът е бил, че вероятно с новия Рамков договор това ще се случи, а в следващия мандат на Борисов ще ги увеличат пак.

"Г-н Борисов обеща да бъде гарант за всичко обещано". Това каза пред БНР Елена Тонева - медицинска сестра в реанимацията на голяма столична болница.

Здравният министър Ананиев е обещал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите.

Според нея идеята да се въведе задължителен Колективен трудов договор не е харесала на министър Ананиев: "Той е финансист и може би е наясно. ... Той каза, че с подписването на задължителен КТД някои болници ще стигнат до фалит", каза медицинската сестра.

Тя подчерта, че протестиращите ще продължават да настояват за електронна здравна карта, защото това бил начинът да се спре източването на НЗОК с фалшиви диагнози, и че може да има нови протести, ако срещите са само формални и проблемите на медицинските специалисти се неглижират.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

1

kokoten

17.12 2019 в 10:35

....безсмислено е тъп човек да протестира и да иска нещо....сестрите го потвърждават с пълна сила....Мутрата в крив текст им е казал,че промяна няма да има,но те да я чакат....трябва да се промени системата на здравеопазване,а парите са функция на тия промени....