Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Симидчиев: Три области влизат в червената зона, нужни са специфични мерки

OFFNews 20 август 2021 в 10:18 5232 0

Снимка Архив/БТА

Три области - Бургас, Търговище и Велико Търново, са със заболеваемост над 200 на 100 000 и се устремяват към червената зона. В тези области трябва да бъдат концентрирани усилията, за да не се допусне по-високо разпространение. Това каза по БНТ д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България".

Според него наличието на ясно структуриран план за справяне с пандемията позволява да има предвидимост и да се вземат навременни мерки, за да се не навлиза в следваща зона. Той обаче беше категоричен, че този план трябва да стане част от законодателството, за да има предвидимост и за бизнеса.

По повод предложението за пакет от безплатни прегледи, изследвания и лекарства за пациенти на домашно лечение пулмологът посочи, че по-важно е да се използват ефективно средствата за предотвратяване на заболяването. Такива средства са ваксините, добави той.

Д-р Симидчиев подчерта, че макар вирусът вече да е познат и да има ясни критерии за лечението, медицинските специалисти са недостатъчно и са уморени. По думите му лекарите са съсредоточени основно в големите градове, което създава големи трудности при лечение на пациенти в малки населени места. 

Д-р Симидчиев коментира и слабите темпове на ваксинация. Той подчерта, че средствата за информационна кампания са нищожни - едва 10 000 лв., а са нужни 3-4 млн. Увеличаването им са предложили депутатите от "Демократична България" по време на вчерашното парламентарно обсъждане на нуждата от актуализация на бюджета.

Депутатът изрази съгласие с новия метод за определяне на бонусите за първа линия като отбеляза, че средствата трябва да се разпределят там, където вършат най-много работа. Той обаче призна, че това може да стане само при дигитализация на здравеопазването, защото така ще има обратна връзка и достатъчно информация къде и за какво се харчи всяка стотинка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!