Д-р Симидчиев: Поне 2/3 от хората у нас са против мерките, но българите са рискови за тежко боледуване

Вече имаме възможност да предвидим как и накъде COVID-19 ще мутира, заяви пулмологът

OFFNews 28 януари 2022 в 08:06 6059 5

Мерките у нас се налагат и на ваксинираните, защото е голям брой на хората без имунизация. 

Още от началото на епидемията действията на много хора във властта доведе до това, че българите се разколебаха. Две трети или 3/4 от хората в страната са против мерките, заяви депутотът д-р Александър Симидчиев по Нова тв. Той коментира факта, че заведенията в София бойкотират ограниченията и не затварят в 22 часа. 

В държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. При нас за съжаление населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса, коментира пулмологът.

Ваксинираните заразят с 60% по-малко, но заразяват, затова има ПСР тест на влизане в България. Опашките на летище София са резултат на лош мениджмънт - това е като в магазина, ако работят много каси, няма опашки, ако не работят, хората се струпват на едно място, обясни медикът. 

Възможно е анителата да предпазват, но нямаме научни доказателства за това, каза още д-р Симидчиев.

А дали епидемията ще свърши през март - проблемът е дали вирусът ще мутира, не в България, защото ние сме малка популация, но дали няма да внесем нова мутация отвън, обясни пулмологът. Вече имаме възможност да предвидим как и накъде COVID-19 ще мутира. Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за възможно най-заразни и опасни варианти на вируса, допълни депутатът от Демократична България. 

Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем, каза още Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

6

yoghurt

28.01 2022 в 11:36

Коста, разбира се че гледната ти точка е добра - доверявайте се на качествени източници (като например научните изследвания) , а не на статии в сайтове. Само един малък коментар - и в двете ти предаваш своят рационален капацитет другиму, според убежденията си. Примерно, имаш един светоглед с неговите си вярвания, да кажем - светът е рационален и всичко е изследимо, и според тях си конструираш реалността, от изобилието на наличните факти, по същетво вид confirmation bias. Впрочем, имаше едно научно изследване върху научните изследвания, което по същество говореше че нещо подобно се случва и там - от океанът от научни данни до които имаме достъп в последното десетилетиe, благодарение на усъвършенстваните технични инструменти, практически може да си конструираш изследване което да твърди всичко, и зад което да стоят определени факти. Rupert Sheldrake описва това до болка в The Science Delusion. Така че, по същество, и двете са вид религии - вяра в нещо, което е неизследимо с наличните ти инструменти. Вярата в науката е разбира се по-добра, доколкото е вяра в хората зад нея, ползващи емпиричен метод с отворен ум, а не с някаква цел зад него или адженда. Но уви, аз съвсем не споделям твоят идеализъм, че per se всички учени са добри хора.

Така, ако оставим вярата в чуждите авторитети, най-близкото до ккоето имаш достъп е собственият ти разум, имаш емпирични данни, които стига да не са манипулирани, ти дават точна картина. В този смисъл - защо ли в Германия, Белгия, Франция НЯМА данни за боледуващите ваксинирани, ами само у нас? Попитай някого, който живее там, ако не ми вярваш - тази информация е недостъпна официално. Така, но в България се дават някакви статистически данни ежедневно. На базата на тях може да разбереш, дали има наличие на противоречие между “учените” давани по телевизията, и това, което си учил в училището / университета, всекиму според образованието. Съответно, стига да си следил последните емсеци нашата статистика ще знаеш че -

- при ДЕЛТА вариантът у нас боледуваха около 30 процента ваксинирани боледуващи, от 30% ваксинирани въобще, тоест за контингента от всички ваксинирани ефекта от неразпространението е нулев; около 10% от хоспитализираните бяха ваксинирани, тоест 10 х 3.3 = 33% шанс да влезеш в болница ако си ваксиниран, за целият контингент. Смъртността беше ниска, 6% средно - 6х 3.3 = 19.8, значи 80.2 процента ваксината те предпазва от летален изход при ковид.
- при ОМИКРОН вариантът, който замени делтата в последните две седмици - боледуват около 24% ваксинирани, тоест имаш по-висока ефективност на ваксините срещу неразпространението, при 30% ваксинационно покритие, за 100% умножаваш пак по 3х3 и другите проценти, за да разбереш процента само за ваксинираните, е - 24 х 3.3 = 79.2 шанс да разпространиш вирусът във варианта омикрон, ако си ваксиниран. За сметка на това - 18% от приетите в болница за ваксинирани - 18 х 3.3 = 59.4% е процентът да се лекуваш в болница, ако се заразиш с омикрон и си ваксиниран, както и смъртността на ваксинирани се покачва до 9% - тоест, намалява ефективността за тежко протичане на ваксините,
Тези данни са достъпни и са на база на разсъждение, не на вяра. Пред вид същественото противоречие с някои медийни изяви на корифеи, и неадресирането им - съм склонен да оставя “идеализма” си относно намеренията на въпросните корифеи, или поне - наличието на някакъв интерес, че да не адресират това противоречие, ами да си продължават да си твърдят по същият начин мантри, подобно на хората, които сляпо отричат наличието на вирус или ваксини. И двете са еднакво фанатични и - еднакво грешни.

Но най-сбъркано е колко и от двете страни ще намериш хора с коментари като твоят - че другата страна са “фашисти”, “плоскоземци”, “ваксъри”, “пият белина” . Впрочем, тримезол е българско лекарство което заменяше антибиотика до преди 10 години. и в което имаше хлорен оксид. Наличен и в питейната вода, ако е обезпаразитена разбира се. така че - всички ние пием белина, колкото и да ни харесва това или не.


2010

5

KostaLaKosta11

28.01 2022 в 11:04

@zuljin Фарма опорка ти е глупавата главичка ! От физическия вирус сме на път да се отървем ... но има хора като теб ! без никаква имунна система за глупости и пропаганди ! Тези неща който ги вярвате се наричат Хибридна война и се създават от едни диктаторчета които ги е страх от Демокрация и либерално свободно общество ! Но ние като демократично и либерално мислещи хора разбираме от какъв вирус сте заразени и се опитваме да ви помогнем ! Но ни трябва и вашата помощ момчета ... опитайте се да помислите рационално , проверявайте си източниците на информация моля !!! Не си формирайте мнение по важни въпроси от знайни и незнайни сайтчета който за 100лв от Гугъл адс драскат глупости по цял ден .... и вие вярвате ... понеже ви повтарят едни и същи глупости по различен начин и потвърждават обърканото ви мненние . Опитайте се да прочетете и нещо различно !!!! И МОЛЯ ВИ ЗА БОГА .. НЕ ПИЙТЕ БЕЛИНА !! МОЛЯ ВИ !