Д-р Симидчиев: Бежанците могат да получат безплатни видеоконсултации с лекар

Създаден е сайт на четири езика - украински, руски, английски и български

OFFNews 15 март 2022 в 10:05 693 0

Снимка Архив/БТА

Има сайт на четири езика – украински, руски, английски и български, където информацията е добре структурирана. Там се предлага медицинска помощ чрез телеконсултации. Човек влиза и организира видеоконсултация с различни специалисти. Нужен е обаче предварително записан час, което отново става онлайн. Това обясни по bTV д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в НС.

Консултативната помощ се оказва от лекари, напълно безплатно. Съответно телеконсултациите са безплатни. Но не така струва въпросът със скъпоструващите лечения – хора с онкологични и автоимунни заболявания. Нужно е повече време на законодателя, обясни Симидчиев.

„Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента около 80 000 души са влезли в България, като някои от тях са продължили нататък. Но половината от тях са останали тук“, посочи пулмологът и уточни, че това е най-голямата бежанска вълна до момента. Преди е имало през 2013 г., но придошлите са били бе по-малко от половината на това, което се случва сега.

Днес в Министерството на здравеопазването заедно със здравната комисия на НС ще има голяма среща, на която ще се обсъдят какви законодателни промени са необходими, за да може украинците да получат здравна помощ.

На въпрос кога украинските деца ще могат да тръгнат на училище в България, Симидчиев обясни, че имунизационният календар в Украйна е по-различен.

"Ако има повече такива деца, може да се създаде епидемична обстановка. Работи се активно върху това как да адаптираме максимално бързо ваксинационното покритие, така че децата безопасно да влязат в училище", обясни зам.- председателят на здравната комисия в НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков