Д-р Радка Масларска: Неизлекувани инфекции са най-честата причина за преждевременно раждане

OFFNews 24 ноември 2023 в 11:14 1799 1

д-р Радка Масларска

Снимка БГНЕС

д-р Радка Масларска

Недобре лекувани инфекции при майките са най-честата причина за преждевременно раждане в България. В над 80% от случаите може да се прогнозира, че едно бебе ще се роди недоносено.

Това заяви пред БГНЕС д-р Радка Масларска, дм, началник на Отделението по неонатология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“. На 25 ноември специалистите от отделението ще преглеждат безплатно недоносени и рискови бебета.

Извеждането на недоносеното бебе от интензивните неонатологични отделения изисква допълнителни изследвания и наблюдения на тези деца. В тези допълнителни изследвания и наблюдение се включват и ултразвуковите изследвания на централна нервна система, на коремни органи и на тазобедрени стави, казва д-р Масларска и уточнява, че на изследване подлежи и слухът на по-рано родените бебета.

По думите тези прегледи са важни, тъй като резултатите от тях определят дали бебето може да бъде имунизирано със задължителните ваксини от каледара в определения срок.

В над 80% от случаите може да се прогнозира дали детето ще се роди преждевременно. У нас все още най-честата причина за преждевременно раждане са недобре лекувани инфекции при майките или нежелание от майките да лекуват интеркурентни вирусни инфекции, бактериални инфекции, които могат да доведат до усложнения на фона на падналия имунитет при една бременна жена и преждевременно раждане, обясни д-р Масларска.

Усложненията на бременността, които са свързани със стриктно наблюдение от акушер-гинеколозите като прееклампсията, също са една от честите причини за преждевременно раждане.

„Но вече има много ултразвукови биохимични маркери, които могат да прогнозират, че една бременна жена може да направи хипертония на бременността и това да доведе до преждевременно раждане“, казва началникът на Отделението по неонатология.

Гестационният диабет е друго усложнение на бременностт. Той е причина за изоставане на плода или пък за свръхрастеж и води до преждевременно раждане. Многоплодните бременности – също.

„Все още при инвитро процедурите често се имплантират няколко ембриона, а многоплодната бременност е фактор за преждевременно раждане“, казва още д-р Масларска.

По думите ѝ рисковите новородени деца и недоносените бебета трябва стриктно да се проследяват от своите семейни лекари, които последните години "имат смелостта да наблюдават много добре тези деца, да ги изпращат на специалист при необходимост и когато имат затруднения", винаги да знаят, че в първата година от живота могат да разчитат и на неонатолозите, които много добре познават децата и начина, по който е протекъл периодът им след раждането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика