Д-р Петров за случая с 12-те фалшиви хоспитализации на деца: В прехвалената НЗИС трудно можеш да провериш дали си лекуван в болница

В основата на контрола е пациентът, НЗОК не може да сложи контрольор във всяка болница, смята д-р Кокалов, член на Наздорния съвет на Касата

OFFNews 26 юли 2023 в 11:02 2245 0

Димитър Петров

Снимка БТА

д-р Димитър Петров, бивш зам.-министър на здравеопазването

"В електронното приложение на прехвалената Национална здравноинформационна система (НЗИС), няма данни за хоспитализации. Това може да се разбере, само ако се влезе с електронен подпис. Вторият проблем е да се сигнализира за такива рискови изпълнители“.

Това каза в коментар по скандалния случай с 12-тте фалшиви хоспитализации на две деца в частната пловдивска болница "Сентрал онко хоспитал", д-р Димитър Петров, бивш зам.-здравен министър и бивш подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по bTV.

"Майката е влязла в персоналната информационна система на НЗОК. Там достъпът не е толкова лесен – трябва да се извади код или електронен подпис. Там има данни за хоспитализациите", уточни той.

Според д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвета на Касата, случаите са щели да останат скрити, ако майката не беше направила проверката, тъй като проверките на НЗОК са документални.

По думите му персоналните проверки в досиетата са начинът да се упражнява контрол, за да не се крадат пари от фонда.

"Затова моят апел към гражданите е, че те са най-добрият контрол и трябва да следят здравното с досие“, заяви д-р Кокалов.

Той заяви, че такива злоупотреби има не само в болници. Има и в извънболничната помощ.

"Има 5-годишен договор с Информационно обслужване и всички проблеми ще бъдат решени, но това не може да стане с магическа пръчка", подчерта Кокалов.

„В основата на контрола е пациентът. НЗОК не може да сложи контрольор във всяка болница или до всеки доктор. Според мен наказанията също са възпитаващи. За мен това е криминално престъпление“, категоричен бе д-р Иван Кокалов.

От разследването на bTV стана ясно, че според информацията в НЗИС две деца от Пловдив са били лекувани в частната болница 12 пъти. Майка им обаче твърди, че са здрави и не са постъпвали в лечебното заведение.

Жената е подала в НЗОК, а оттам започват проверка. По информация от Касата за 12-те хоспитализации на децата на болницата са изплатени около 15 000 лева. Лечебното заведение отказва коментар, преди да е приключила проверката.

Ако се докаже, че болницата е взела пари за лечение, което не е извършила, НЗОК ще прекрати договора с нея, но само за конкретната дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки