Д-р Недялко Калъчев: Няма ясен механизъм за диагностика на пациентите с коронавирус

OFFNews 28 юли 2020 в 13:06 1992 0

Трябва да се създаде ясен механизъм как се движи пациентът в системата, да има улеснен достъп до диагностика, който липсва в момента, и да се разширят правомощията на хората, които могат да изискват тестове, както и да се реши въпросът с плащането на тестовете. Това каза по БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории.

„При нас нещата стоят неприятно. За разлика от началото на извънредното положение, когато имаше малко положителни проби за коронавирус, то сега даваме по 15-20 положителни проби на ден, каза специалистът.

Д-р Калъчев потвърди, че частните лаборатории са спрели за част от лицата да предлагат по-евтините тестове за едно семейство – т.нар. "групово тестване". Причината е, че има големи затруднения в проследяване на положителните групи, когато става дума за едно семейство. Лабораториите обаче не са спрели груповото тестване за работодатели и за колективи, уточни д-р Калъчев.

Както по-рано обясни за OFFNews, ако има групово тестване по този метод и се открие положителен пул, се налага допълнително тестване на пет човека – на всеки поотделно. Така се открива кой е положителният и се подава към РЗИ. Когато става дума за семейство обаче, лабораторията е принудена да изиска от тях да заплатят отделни тестове, а няма механизъм да ги накара да го направят и да установи кой от всички е позитивен. 

Според д-р Калъчев би било добре в една такава ситуация НЗОК да заплати повторното тестване, но това не се случва на практика в момента, коментира той.

Във връзка с получаването на два последователни теста на един и същи човек, които дават различни резултати, д-р Калъчев уточни, че винаги имат съмнение по отношение на отрицателния резултат.

„Положителните резултати винаги са свързани с вътрешна контрола на реакцията, но отрицателният резултат може да бъде фалшиво отрицателен по няколко причини - най-честата е неправилно взет или неправилно съхранен материал – имаме много такива проблеми", уточни д-р Клъчев.

Най-големи съмнения имаме при отрицателните тестове, особено за хора, които са били контактни лица, обясни специалистът.

Д-р Калъчев заяви, че лабораториите не са готови за есенно-зимния сезон, когато ще се наложи много по-голямо тестване на хора заради сезонните грипове.

"Лабораториите няма да могат да правят триаж на пациентите – има готовност само в лабораториите в големите градове – като хора и апаратура. Другите ще транспортират пробите в други населени места. Но ще става дума за над 100 проби на ден, за да кажем, че можем да контролираме нещата", предупреди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови