Д-р Миндов: Ваксинираме приоритетно хората над 60 г., няма да връщаме другите

Трябва да има щаб, докато има извънредна обстановка, смята общопрактикуващият лекар

OFFNews 18 май 2021 в 09:13 1711 0

Новата наредба, издадена от здравния министър, поставя акцента и отговорността върху личните лекари. В нея липсва думичката "само" от понеделник до четвъртък, тоест приоритетно ще се ваксинират хората над 60 години. Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини. Това заяви по БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Той увери, че ако отиде някой под 60 години няма да бъде върнат, а ще бъде записан за петък, като е възможно да бъде ваксиниран и на момента, особено ако има отворен флакон. 

По думите му е по-удобно за младите да бъдат ваксинирани в празничните дни или късно вечер, след работа.

Според него хаосът вече е овладян. 

Нямаше никаква организация създадена за нас, на никакво ниво, бяхме изтикани в ъгъла, бяхме унижавани, бяхме блъскани, стигна се до физическа саморазправа. Тези неща трябваше да се спрат. Статистиката спря нещата, тя показа, че в дните, когато работят общопрактикуващите лекари, делничните дни, трикратно се увеличава броят на ваксинираните. В дните, когато ние почиваме, има три пъти по-малко. Таванът, който постигнаха със зелените коридори, е 12 000 и беше максимума на коридорите, коментира д-р Миндов.

По думите му новата заповед на служебния здравен министър е поставила акцента върху общопрактикуващите лекар, а ваксинационния план се е върнал към изначалния си вид – възрастните да са приоритет.

Според него е-системата не работи ефективно, хората биват връщани, не се издават сертификати, а при личните лекари това не се случва. 

Един ваксиниран над 60 г. "тежи" колкото 50 души под 40-годишна възраст, това е статистиката, каза общопрактикуващият лекар и призова най-възрастните и хронично болните да се имунизират, за да се облекчи болничната система.

По думите му логистичните центрове ще решат проблема със снабдяването с ваксини на личните лекари, сега лимитите са паднали и те могат да заявят колкото и каквито количества искат. 

Нямаме лимит при заявяването на количествата на ваксините, единствено "Модерна" е до изчерпване в момента. РНК са най-предпочитани, имаме достъп и до ваксината на "Джонсън и Джонсън". Досега, аз лично, не съм хвърлял доза. Личните лекари могат да имунизират и в домашни условия, когато се налага, обясни шефът на софийските общопрактикуващи лекари.

Според него трябва да има щаб, докато има извънредна епидемиологична обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови