Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Миндов: Има натиск от пациенти за издаване на фиктивни сертификати

OFFNews 16 юни 2021 в 09:50 1652 2

Снимка Архив

Има натиск от пациенти върху лекари, за издаване на фиктивни COVID сертификати, посочи по БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Коментарът на специалиста е в отговор на разпространени в социалните мрежи твърдения, че е възможно да се сдобиеш със сертификат за ваксинация, без да се ваксинираш. Сертификатът е оригинален – доза от ваксината се изписва, но реално не се инжектира.

„Лекарите не са тези, които търсят и предлагат такава услуга. При всички случаи са подложени на натиск от пациент“, отбелязва Миндов и определя това като рисково поведение за съответния медицински специалист.

Според него нито един общопрактикуващ лекар не би рискувал да изгуби работата си заради фиктивна ваксинация. Той обаче призна, че е бил "подпитван" от пациенти за такава възможност.

"Ние не можем да упражняваме контрол, има други служби за това", подчерта лекарят. Според него, ако има няколко души наказани, другите ще се стреснат и ще се замислят дали да го правят.

Европейските сертификати, които удостоверяват ваксиниране срещу COVID-19, не могат да бъдат фалшифицирани, уверяват от „Информационно обслужване“. Фалшифицирането на QR – кода е невъзможно, тъй като при проверка той показва на кого е издаден сертификатът и с коя ваксина е имунизирано лицето.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова цитира казус отпреди години, когато е имало прекалено много болни от морбили деца при някои лекари, без данни да е имало проблем с партидата на ваксините. Тогава са били изразени съмнения, но не е имало последващо развитие.

Фалшивите ваксини могат да изкривят официалната статистика, когато след време мнимо ваксинирани лица се разболеят, обръща внимание Шаркова.

Те ще влязат в тази графа - ваксинирани, но заразени и това ще компрометира данните за ефикасността на ваксината, смята Шаркова.

Ако извън рутинната статистика се увеличи броят на ваксинираните и разболели се от коронавирус впоследствие, през засичането на данните може да се проследят тенденции, каза Шаркова и подчерта, че на базата на тези тенденции може да се търси недобросъвестно поведение от страна на медицинските специалисти.

Според нея тези данни съществуват и някой трябва да ги съпостави, това става автоматично за всеки потвърден случай на COVID-19.

Друго решение Мария Шаркова вижда във възможността лекарят и пациентът да не са сами при поставянето на ваксината и да присъства трето лице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!