Д-р Миланов: Последното място, където пациент може да се зарази с коронавирус, е зъболекарският кабинет

OFFNews 04 ноември 2020 в 13:52 2410 0

Последното място, където пациент може да се зарази с коронавирус, е зъболекарският кабинет. Това заяви пред репортер на БТА в Плевен главният секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС), д-р Борислав Миланов.

Той уточни, че в зъболекарските кабинети са взети всички превантивни мерки, за да не се предава инфекцията. "Оборудването ни винаги е поддържало стерилната среда. Зъболекарите са оборудвани не само с маски, ръкавици, костюми, шлемове, но ползват професионални дезинфектанти срещу инфекциите", отбеляза стоматологът.

Той припомни, че вирусът влиза основно през устата и лигавицата на носа.

"Важно условие е поддържането на добра устна хигиена като се използват и различни видове вода за профилактика на устната кухина. Това средство за устна хигиена е добре да се ползва поне два пъти дневно, може и след всяко хранене", препоръча д-р Миланов.

В Плевен главният секретар на съюза бе лектор на Кръгла маса за Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, финансирана от Министерството на здравеопазването, подкрепена от Министерство на образованието и науката и БЗС.

Той поясни, че обхващат деца в предучилищна и училищна възраст, като БЗС създава организация с участие на над 550 зъболекари в цялата страна. Форумите на БЗС за Националната програма ще продължат и в други областни градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!