Д-р Маргарита Таушанова: Ракът на яйчниците вече не е присъда

OFFNews 10 май 2023 в 11:08 1159 0

д-р Маргарита Таушанова

Снимка МБАЛ "Надежда"

д-р Маргарита Таушанова, онколог в болница "Надежда"

Овариалният карцином (ракът на яйчниците) е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света и засяга дамите предимно над 50-годишна възраст в менопауза. Всяка година около 300 000 жени в световен мащаб и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света. Това превръща заболяването в социално значимо.

За лечението на овариалния карцином от първостепенна важност са ранната диагностика и своевременно започване на терапия. По повод Световния ден за борба с рака на яйчниците, който се отбелязваме всяка година на 8 май, повече за съвременното лечение на болестта разказва д-р Маргарита Таушанова, онколог в болница "Надежда".

За симптомите на болестта

В началото симптомите може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до диагностициране до 80% от случаите в напреднал стадий. Ето защо редовните прегледи, с честота минимум веднъж в годината, остават единственият и най-сигурен начин за ранна диагностика на рака на яйчниците.

Сигналите, които не трябва да пренебрегваме: болка в корема или таза, вагинално кървене, запек, подут корем, диария, силна умора, често уриниране. В напреднал стадий може да се усети увеличаване на обиколката на корема, гадене, загуба на апетит, лошо храносмилане, чувство за бързо засищане при хранене, затруднено дишане. Симптомите не са специфични и могат да са вследствие на друго заболяване. При проявата им незабавно се обърнете към своя гинеколог.

В съвременното лечение на овариалния карцином се включва комплексен подход, в който участват хирурзи, лъчетерапевти и медицински онколози. Добавят се таргетните медикаменти, които имат по-особен механизъм на действие – блокират определени протеини, блокират различни вериги, които водят до развитие на овариалния карцином. Това позволява да се контролира туморния процес, което довежда до частична ремисия, дори до пълно излекуване при определени стадии на заболяването. На съвременния етап таргетното лечение се прилага и като поддържаща терапия, която може да продължи и с години. Затова днес можем да кажем, че карциномът на яйчника е заболяване, което вече е постигнало в своето лечение един нов етап на развитие, казва онкологът.

Кои са рисковите фактори

• Възраст - Заболяването рядко се среща при жени под 40 години. Половината от всички случаи са при пациентки над 60 години;

• Наднормено тегло – жени с наднормено тегло (с индекс на телесната маса 30 или повече) са изложени на по-голям риск от развитие на това заболяване;

• Късно забременяване, липса на бременност, ранна първа менструация (преди 12-годишна възраст) и късно настъпване на менопауза (след 51-годишна възраст).

• Хормонална терапия след менопауза – използването на хормонална терапия с естроген или естроген и прогестерон след менопауза увеличава риска от заболяването;

• BRCA мутации – промените в BRCA1 и BRCA2 гените се свързват с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. BRCA1 и BRCA2 гените присъстват в клетките на човешкото тяло и участват в поправката на нарушения в структурата на ДНК, така те пазят нашите клетки здрави. Мутациите могат да се унаследяват или да възникнат под влияние на околната среда. При наличие на BRCA1 мутация доживотният риск от развитие на рак на яйчниците се увеличава с около 40%, докато при BRCA2 мутация – с 10-20%. Изследването на BRCA мутационния статус се осъществява с генетичен тест. За да се извърши този тест е необходим материал за проучване - кръв или тъкан.

Ако вие, вашата майка, дъщеря, приятелка или друга близка попада в рисковата група и/или изпитва някои от симптомите, подкрепете я и не отлагайте консултацията с гинеколог, съветва д-р Маргарита Таушанова.

За още информация по темата, материали, съвети и видеа със специалисти последвайте пациентския портал AZcare.bg, Instagram канала и Facebook страницата „Животът те обича“.

Бъдете информирани, за да променим статистиката заедно.

"Представеният материал е с информативен характер и не е предназначен да замени консултацията с лекар."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика