Д-р Маджаров за отхвърления бюджет на НЗОК: Политиците обичат да критикуват, когато са в опозиция

OFFNews 29 ноември 2023 в 11:03 916 1

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров

Политиците обичат да критикуват, когато са в опозиция, когато управляват е друго. Резки реформи в здравеопазването трудно могат да се прокарат. Затова е необходимо абсолютно мнозинство, каквото в момента няма. С по-плавно изместване на фокуса към извънболничната помощ ще се повиши и интересът на специалистите към нея.

Това каза председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в коментар за отхвърления проектобюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г.

Според него това, че продължават да се увеличават парите за профилактика и превенция, е положителна тенденция.

Трябва да се наблюдава целия сектор - първичната, специализираната, болничната помощ и лекарствотерапията. Вярно е, че тази година отново има ръст на средствата за здраве, но икономиката ще осигури тези средства. Има разчети на финансовото министерство, което е преценило, че може да се дадат 1,1 мрд. лв. повече за здраве. Запазва се тенденцията да се измества тежестта към извънболничната помощ, да има повече възможности за профилактика. В други държави делът на извънболничната помощ е много по-голям, каза шефът на БЛС.

Той обаче изрази притеснение, че на пръв поглед голямото увеличение на парите за болнична помощ е изразходвано предварително и трудно ще могат да се осигурят договорените нива на заплати в лечебните заведения.

"Няма много разговори за заплати. С тези средства трудно ще се гарантира ръст на заплатите. Някои лечебни заведения няма да могат да постигнат дори посочените в Националния рамков договор възнаграждения", каза д-р Маджаров и подчерта, че ако се въведат механизми за обективизация на цените в болниците, може да се очаква по-високо заплащане.

По повод слабия интерес на българите към профилактичните пакети той подчерта, че всеки лев за превенция е много по-ефективно похарчен от лев за лекуване на тежко заболяване. Но според него интересът към профилактиката няма да се повиши изведнъж. "Нужно е това да се превърне в тренд, да стане модерно да си правиш профилактични прегледи и изследвания", каза д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

29.11 2023 в 11:54

Корумпираните гербаджии сега им е паднало. Позират и критикарстват под път и над път. Телевизионната камера е тяхната пералня. Евтини и безидейни политици управлявали твърде продължително.
 
X

Да помогнем на украинските деца!