Д-р Маджаров: Проблемът с хронично болните бежанци не може да бъде решен с благотворителност

OFFNews 17 март 2022 в 09:57 893 0

Снимка Архив/БТА

Няма пълна информация за работата с бежанците, които имат хронични заболявания. Те имат нужда от терапия, която не може да бъде прекъсвана и проблемът не може да бъде решен с благотворителност, защото всеки от тях пие точно определени лекарства, заяви по БНТ д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС и добави, че в рамките на 20 дни това не може да бъде уредено. 

Той потвърди готовността на българските лекари да преглеждат всеки, който пристига в у нас, бягайки от войната в Украйна, но подчерта, че трябва да има нормативни промени, които да определят как болниците ще получат заплащането си за лечение на бежанците. В противен случай лечебните заведения ще бъдат "вкарани в още по-тежко състояние", посочи председателят на лекарския съюз.

По думите му има достатъчно пари в НЗОК и ако оперативно бързо се вземе решенията, няма да има проблем.

Маджаров каза още, че лекарският съюз може да съдейства на всеки с медицинско образование, който иска да започне работа у нас, за да му помогне за по-бързо придвижване на документите. За лекарите е необходимо да владеят езика ни и да имат покрит хорариум. Правото да практикуваш в България е като правото да практикуваш в Европа, каза д-р Маджаров.

За момента българските лекари работят с наличния ресурс. Проблемът с липсата на кадри у нас е повече от 10-15 години.

"Имало е период, в който и приемът, и специализациите у нас са били ограничени и свити и сега виждаме дупка във възрастовата характеристика на лекарите. Между 30 и 50 години имаме не повече от 15-16% лекари, най-много до 18% . Този проблем е заложен отдавна и е трудно да бъде решен бързо", каза още д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови