Д-р Иван Колчаков: Пациентите се връщат в болниците за операции

OFFNews 02 юни 2022 в 09:22 1096 0

Снимка БГНЕС

В момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат в болничните заведения, за да им бъдат извършени операции, които са отлагали по време на пандемията, съобщи по БНТ д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" и анестезиолог.

"Имаме компенсаторна вълна на всички, които не са били ковид болни и в момента запълват дейността на нашите заведения". Той допълни, че тези отлагания са довели до допълнително влошаване на здравето на българите", обясни той.

По думите му у нас от години "има дефицит на финансиране" в здравеопазването, тъй като се отделят под 5 процента от БВП (7,1% б. р.) за здравеопазване - в Европа те са около 10%. Факт е, че по време на ковид пандемията бяха отделени значителни средства за финансиране на здравните заведения и за заплащането на екипите, призна анестезиологът. 

Според него е трудно да се изчислят финансовите загуби от COVID-19.

"Най-големите загуби са на човешки животи. Миналата година България е намаляла с 80 000 души - двойно повече от обичайното. Подчерта, че ковид пандемията беше голяма човешка трагедия в цял свят. България обаче плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си", категоричен бе д-р Колчаков и обобщи: "По време на пандемията всички недостатъци в системата се обостриха и въпреки правителствените мерки, нашият резултат е трагичен."

По думите му здравната ни система има голям потенциал за развитие, който все още не е разгърнат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови