Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Илиев: Дълбоко се съмнявам, че COVID вълната спада заради мерките на правителството

Делта вариантът е много заразен, който не е ваксиниран ще се разболее през зимата или през идната пролет, прогнозира специалистът

OFFNews 19 ноември 2021 в 13:41 1806 1

Снимка Архив

Сертификатът беше правилно решение, но тестването при учениците трябваше да започне с началото на учебната година. Дълбоко се съмнявам, че вълната спада заради действията на правителството или здравното министерство. Това беше естественият ход на епидемичната вълна.

Това каза по Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария.

Факт е, че броят на заразените намалява, това може само да ни радва. Ще мине още доста време, преди ад се нормализира обстановката в болниците, подчерта специалистът.

При коронавирусите имаме вълнообразно развитие – има пик и после започва спадане, задачата на здравеопазването е пикът да не е толкова остър и кривата да е по-ниска. Колкото и да критикуваме първия локдаун, през пролетта на 2020, това беше единственият момент, в който имахме пълно изравняване на кривата", каза още д-р Илиев и допълни, че ако е бил наложен макар и кратък, но "стегнат" локдаун при тази вълна, жертвите щяха да бъдат под 100 дневно.

Според него популистките партии са използвали ковид кризата по "криминален начин" и определи антиковид движенията като световен феномен, "който ще отшуми".

Д-р Илиев коментира и затягането на мерките в Германия:

Заболеваемостта в Германия скача, но смъртността е много по-малка. 1/3 от населението там не е ваксинирано. В източните части на Германия, които имат сходство с нас като манталитет, ситуацията е най-сериозна. Делта вариантът е много заразен, който не е ваксиниран ще се разболее през зимата или през идната пролет, прогнозира той.

Специалистът цитира изследване, според което 15% от преболедувалите инфекцията ще имат пост ковид проблеми. Според него това е така, защото вирусът засяга всички кръвоносни съдове.

Той каза още, че вероятно ще се наложи да се правят ваксинации срещу COVID-19 всяка година, докато не се овладее масовото разпространение, което не е притеснително.

Не знаем какво ще се случи със застудяването, какво ще стане, когато децата тръгнат на училище, работим с догадки. Моята молба към политиците е – не подценявайте ситуацията. При подобни числа на смъртност, като в България, в западните държави отдавна щяха да се наложат мерки, защото ценността на човешкия живот се възприема по друг начин, каза в заключение д-р Аспарух Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

clinical

19.11 2021 в 14:03

Паро помериса парЕтата!
Прост си, Паро, прощавай!
Тва дет го казваш - с мерки или без, резултата е все тая, сега ли го проумя или и твоят мозък е заразен?
 
X

Да помогнем на украинските деца!