Д-р Гергана Николова: През последната седмица случаите на COVID-19 чувствително нарастват

Имам пациентка, която не се ваксинира, защото си поддържа имунитета с уринотерапия. Трудно е да убедиш такива хора да се ваксинират, казва личната лекарка

OFFNews 29 юли 2021 в 10:53 1583 0

Снимка Архив

"В момента се покачва броят на пациентите с респираторни оплаквания. В е-системата има увеличение на пациентите с положителни проби. Това раздвижване в последната седмица ни притеснява, защото не знаем в кой момент бройката ще стане голямо число." Това каза по БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ боледуват предимно по-младите хора, до 40 г., които са по-активни, повече пътуват и голяма част от тях не са ваксинирани.

Според нея причините за ниското ваксинационно покритие са комплексни, но има висок процент антиваксъри и скептицизъм, който се е засилил след всичко, което се чете в социалните мрежи. Разнопосочната информация е проблем, посочи лекарката и даде пример от собствената си практика:

"Трудно е да се влияе на колебаещите се. Обяснявах на пациентка, която е с диабет и хипертония, че трябва да се ваксинира тя казва - О, аз съм добре, всяка сутрин си вземам една доза урина. Знаеш ли колко ми е напрегнат имунитета, докторке, така си лекувам и диабета, и кръвното", разказва лекарката и допълва - Сега, че има кръвна захар 16, че кръвното ѝ е 160 след тази уринотерапия... Много трудно е да се обясни ползата от ваксините в такива случаи. Опитваме се, спорим, убеждаваме, но това са реалните неща в кабинета"

По думите ѝ има много хора, които се колебаят, които се страхуват, и те трябва да бъдат убедени с факти. Д-р Николова коментира ситуацията във Великобритания, където има високо ваксинационно покритие, но в момента страната е в червена зона:

"Ваксинацията няма да даде защита от 100%, може да покрие 94%, щамът е силно заразен, но няма тежки случаи, няма пациенти на респиратори, много малък е броят починалите. Затова се борим и у нас. Ние казваме - Ваксинирайте се! Да, може да имате лека хрема, не всеки ще изгради 100% имунитет, но ще бъде достатъчен да ни запази от сериозно боледуване и няма да ни се случи това, което ни се случи миналата година, хората се притесняват най-вече, че държавата ще се затвори напълно", каза д-р Николова.

По думите ѝ сериозен проблем е липсата на медицински персонал - няма реаниматори, медицински сестри. Затова да се повиши ваксинационното покритие е първото, което трябва да се направи. Колкото повече хора са подготвени за среща с вируса, толкова по-малко тежки хоспитализации ще се налагат – това е основното, посочи д-р Гергана Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови