Д-р Гергана Николова: Има скок на респираторните инфекции, особено при децата

OFFNews 07 октомври 2022 в 10:29 1198 0

д-р Гергана Николова

Снимка Скрийншот

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на България лекарски съюз

Има сериозен скок на респираторните инфекции, особено при децата, които са с множество оплаквания, каза по Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на България лекарски съюз.

Увеличили са се пациентите с COVID-19, но има и такива, при които пробата е отрицателна, което говори за друг респираторен вирус, посочи тя и допълни, че няма проблем с диагностиката на коронавируса, тъй като кабинетите на личните лекари разполагат с безплатни бързи антигенни тестове.

Сега е моментът да се поставят противогрипните ваксини. Ще дойде грипът и ще стане като със зимните гуми. В момента, в който скочи заболеваемостта и се появят грипните вълни, вече е късно за ваксини. Противогрипните ваксини са особено препоръчителни за възрастните над 65 г., пациентите с хронични заболявания и тези, които контактуват с по-голям брой хора ежедневно. Противогрипната ваксина може да се постави заедно с ваксината срещу COVID, обясни лекарката.

За укрепване на имунитета д-р Николова препоръча консумация на повече плодове и зеленчуци; често проветряване, разходки и игра за децата на открито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!