Д-р Брънзалов: За разлика от коронавируса, грипът по-често удря децата

OFFNews 15 декември 2021 в 09:27 794 0

Снимка Архив

Това, че е доказан първи случай на грип у нас, не означава епидемия, но трябва да се има предвид, че грипът удря по-често децата, каза д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) по bTV.

Във вторник Националният център по заразни и паразитни болести обяви, че е доказан първи случай на грипния щам "Камбоджа", който се разпространява в Европа. Заразена е била жена, която се е върнала от Франция.

Д-р Брънзалов посочи и кои са симптомите на грипа: висока температура, отпадналост, болка в мускулите.

По думите му в случай на неразположение е най-добре да се потърси лекарска помощ, защото трудно може да се определи дали пациентът е с грип или с коронавирус.

Лекарят съобщи за проблем с поставянето на противогрипните ваксини при хората над 65 г., за които имунизацията е безплатна:

"В момента много от възрастните си поставят бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, а между имунизацията за коронавирус и тази за грип трябва да има минимум 14 дни. Затова водим разговори с главния държавен здравен инспектор доц Кунчев крайният срок 31 декември да се отложи с 15 дни, за да не изхвърляме ваксини."

Той изрази надежда, че ще има достатъчно време по-голям процент от населението да се ваксинира и да посрещнем следващата вълна на COVID-19 защитени. Много рядко има две епидемии едновременно, каза лекарят в отговор на въпрос дали ще има и грипна вълна. Според него това се дължи на факта, че повечето от хората спазват противоепидемичните мерки, което ги защитава от коронавирус и грип едновременно.

В заключение д-р Брънзалов призова хората да не се самоизследваме и самолекуваме, а да търсим помощ от специалист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови