Д-р Брънзалов: В началото на трета вълна от пандемията сме, но няма да има толкова голяма заболеваемост

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2021 в 11:01 1376 0

"Най-вероятно сме в началото на трета вълна на заразяване с COVID-19, но тя в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост. Убеден съм, че кривата ще бъде малко по-ниска."

Това мнение изрази зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова тв.

По думите му лекарите са спокойни, натрупали са опит и сегашната ситуация не може да се сравнява със случилото се през миналата година.

"Виждате колегите, които приемат пациенти, колко са спокойни. Не можем да го сравним с това, което беше преди десетина месеца, когато те нямаха опит и не бяха достатъчно защитени. Системата също бързо се адаптира според ситуацията у нас", коментира д-р Брънзалов.

По думите му при нужда отделенията могат бързо да бъдат трансформирани в зависимост от показателите.

Голямата разлика в заболеваемостта в различните райони в страната той обясни така: "Най-вероятно това се дължи на факта, че новият щам е в България. Работи се усилено в Националния център по заразни и паразитни болести. Скоро проф. Тодор Кантарджиев ще даде данните. Най-вероятно ще се докаже, че това се дължи на новия вариант на вируса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови