Д-р Брънзалов: В България цената на тестовете е доста по-висока

OFFNews 20 юли 2020 в 09:49 3072 1

Снимка Архив

В България цената на тестовете е доста по-висока в сравнение с другите европейски страни. Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Според него здравноосигурените пациенти не трябва да плащат тестове за COVID-19. Д-р Брънзлов коментира още, че е необходимо да има конкретни правила кой може да бъде тестван, по здравни или противоепидемични причини, и пътят на пациента трябва да бъде максимално скъсен.

"Когато се появи пациент, които е съмнителен за коронавирусна инфекция, неговият път трябва да бъде мълниеносен от страна на диагностика и взимане на решение какво ще се прави с него нататък", каза той.

По думите на д-р Брънзалов, при заявена от НЗОК готовност да заплаща 2 300-2 400 теста дневно, за месец са изплатени само 330.

Д-р Брънзалов припомни, че личните лекари настояват за правото да издават направления за COVID-тестове.

"Не мога да разбера защо трябва да въртя телефони, за да кажа, че пациентът ми е със съмнение за COVID-19. Наистина на го разбирам", реагира той.

По думите му цифрите говорят, че действащият алгоритъм има за цел да се икономисват средства, а не да се осъществява по-качествен контрол.

Преди дни доц. д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, също заяви, че те трябва да имат право да дават направления за тестване. Д-р Киров предупреди, че с настъпването на есенно-зимния сезон ще се появят и други инфекции и това неимоверно ще затрудни работата на семейните лекари. 

Джипитата предлагат да се изградят мобилни пунктове извън лечебните заведения, в които да може да се вземат проби за тестване. Така инфекцията няма да се внася в болниците и повече хора ще имат достъп до изследванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews