Д-р Брънзалов: Няма кой знае какъв недостиг на лекарства, отпускат се безконтролно в аптеките

OFFNews 17 януари 2023 в 12:24 1152 0

д-р Николай Брънзалов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз

"На този етап не виждам кой знае какъв недостиг, че се изпада в такива истерични изявления. Не съм имал откази до този момент за това, което съм предписвал на моите пациенти, и започвам да си мисля, че действително проблемът е някъде другаде, може би не точно в системата на здравеопазването."

Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS.

Според него част от проблема е заложена в липсата на планиране.

Естествено е при една грипна епидемия такъв тип медикаменти да са много по-търсени. Тук трябва да се намеси редът в държавата. Липсата на ред е основното, заради което може да се твърди, че има липса на лекарства както и безконтролното отпускане на медикаменти в аптечната мрежа без лекарско предписание. Разковничето е първо в планирането. Тази система трябва да бъде абсолютно и много гъвкаво адаптирана към системата на здравеопазването – да се вземат предвид заболеваемостта, сезонът, да се направи анализ за минали години, да се произнесат епидемиолозите, посочи д-р Брънзалов.

"Аптеките не са магазини за лекарства", подчерта той и допълни, че проблемът трябва да бъде решаван от всички звена по веригата.

По повод сигналите за недостиг на болнични легла, зам.-председателят на БЛС обясни, че преди да бъдат разкрити по инструкция на местните здравни инспекции НЗОК трябва да разпореди съответните отделения да разкрият такива легла.

Такъв е редът. Системата е толкова консервативна и тромава, че реагира по-късно от изискванията на ежедневието: дълга и тежка административна процедура за пациента, обясни той.

По думите на д-р Брънзалов желаещите за практикуват "Обща медицина" са се увеличили с 8% спрямо 2021 г., но това съвсем не е достатъчно, за да задоволи потребностите от общопрактикуващи лекари. Райони с хроничен недостиг на такива специалисти са Кърджали, Разград, Търговище, Смолян. Най-много са джипитата в София, Пловдив и Варна, макар че и в столицата вече се усеща дефицитът на лични лекари, обясни той.

Според него първата и най-важна задача на политиците е да бъде решен кадровият дефицит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови