Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Брънзалов: Като гледам картата колко е червена, не виждам откъде може да се пренасочат лекари

Оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев е въпрос на време, заяви представителят на УС на БЛС

OFFNews 03 ноември 2021 в 09:24 3660 0

Като гледам картата колко е червена, не виждам откъде да могат да се вземат лекари, че да ги пренасочим в други болници. Това са българските лекари и сестри, с това разполагаме и пряко сили се борим с пандемията. Дано тези, които вземат управленски решения, знаят какво правят, ако не знаят - да питат.

Така коментира ситуацията в лечебните заведения в страната в момента членът на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов.

По думите му все още здравната система не е "безпилотен самолет", но това е  "благодарение на онези работни пчелички, които изпълняват професионалния си дълг, не на онези, които измислят различни варианти". Той беше категоричен, че COVID пътеката трябва да бъде увеличена, тъй като не покрива лечението на пациентите с коронавирус.

"Тя струва много повече от цената в момента, от разговори с колеги разбирам, че около 400 лв. допълнително са за сметка на болниците.

Д-р Брънзалов коментира конфликта между БЛС и НЗОК, и обясни какво е трябвало да бъде обсъдено на провалената среща вчера:

"Основно трябваше да се обсъжда методиката, по която евентуално трябва да бъдат разпределени средствата, които остават неусвоени в системата на здравеопазването. Поради факта, че тази година имахме основно проблем с COVID епидемията и лечебните заведения не можеха да извършват основната си дейност, по която им е гласуван бюджет по НС, по пера остават съответни суми, които трябва да се преразпределят", обясни д-р Брънзалов.

По думите му БЛС е предложил срещата да се излъчва на живо и преговорите да бъдат публично достояние, но въпреки че първоначално от Касата "бурно" са се съгласили, впоследствие "тихо" са отказали.

Д-р Брънзалов обясни, че представителите на съсловната организация са чакали около 20 минути, без никой да съобщи кога ще бъдат поканени и защо се налага това закъснение:

"Джентълменски изчакахме на терасата повече от 15, че и 20 минути. Нямаше никой да излезе и да ни каже нещо като нормален домакин. След 20-тата минута ние решихме, че няма какво повече да правим там, обясни Брънзалов.

По думите му причината този разговор да не се случи, не е от страна на българските лекари. 

В този момент, който клати системата, който вкарва допълнително напрежение в нея, трябва да поеме пълната отговорност за всякакви последствия, категоричен е той.

Не - така отговори д-р Брънзалов на въпроса дали може да се разговаря с това ръководство на НЗОК. По думите му, оставката на управителя ѝ Петко Салчев, е въпрос на време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews