Д-р Брънзалов: Децата не трябва да минават на онлайн обучение

В училищата няма да има огнища, ако се внимава, коментира личният лекар

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2020 в 14:38 1042 0

Снимка Архив

Децата не трябва да минават на онлайн обучение. Коронавирусната инфекция при тях протича леко. Учителите трябва да бъдат защитени, коментира по БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Процесът от март тази година на трудностите на пандемията ще премине и през образователната система, но хората там постепенно ще придобият опит. Да, с тестването е малко по-трудно, системата все още е тромава. Коронавирусите съществуват сред нас, не можем все още да ликвидираме вируса, но трябва да го отслабим", поясни лекарят.

„Маската е най-добрата защита. И за болния, и за здравия. Трудно е за децата да ги носят, но хигиената е също важна – родителите трябва да обясняват мерките, както и да не пращат детето си болно на училище. Затварянето на училища не е правилната стъпка. Детската психика е ранима и тези неща ще се появят в бъдеще. Няма да има сериозни огнища, ако се внимава. Родители и учители трябва да действат съвместно за възпитанието на детето в тази посока“, категоричен беше д-р Брънзалов.

„За да има ефект като общ имунитет в обществото от противогрипните ваксини, трябва да има покритие от около 75% от българското население, а ние сме много далече от това", каза още общопрактикуващият лекар.

„Имаме уверение, че за възрастните хора над 65 години са осигурени 180 хиляди дози противогрипни ваксини и се надявам това да стане по-бързо, защото в момента в аптечната мрежа ваксини няма. А за снабдяването на нашите кабинети с ваксини и поставянето им на рисковите групи, доколкото знам, преговорите не са финализирани. Но се надявам да се работи бързо. Тази година са със 60 хиляди дози в повече, което е и планирано, а и пациентите са доволни от това, че миналата година си поставиха ваксина и ние отчитаме, че те боледуваха по-малко, което ни облекчи в ситуацията на коронавируса. До две седмици очакваме да имаме ваксини по кабинетите, защото и хората ни питат“, посочи д-р Брънзалов.

На този етап няма проблем с поставянето на задължителните ваксини при децата, отчете личният лекар.

„При децата коронавирусната инфекция преминава леко и безсимптомно. Учителите трябва да бъдат защитени. Да спазват колкото може дистанция.