Д-р Бойко Пенков: Нека по-често говорим със семействата си за донорството и трансплантацията

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2019 в 15:19 456 0

Снимка МЗ

„Нека по-често говорим със семействата си за донорството и трансплантацията. Донорската карта, която е част от Националната кампания „Да! За живот!“, е добър повод за такъв откровен разговор с близките ни“.

Това посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той участва в засаждането на лирово дърво в района на НДК, което да напомня за хората, с чиито дарени органи е спасен човешки живот.

Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

В инициативата участваха зам.-изпълнителният директор на ИАМН проф. д-р Петко Салчев и представители на пациентски организации. Символично те засадиха лировото дърво с послание да помним хората, спасили човешки живот и да бъдем признателни на техните близки.

„Почти всеки месец у нас има донорска ситуация и благодарение на нея има успешно трансплантирани пациенти, но това трябва да се случва по-често, защото броят на чакащите за трансплантация е голям“, посочи още зам.-министърът на здравеопазването.