Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Аспарух Илиев: В България смъртността е със 140% над нормалното

OFFNews 17 февруари 2022 в 10:18 1380 1

Снимка Архив

В България има около 140% смъртност спрямо това, което би било нормално. Причините са ниското ваксинационно покритие, слабата здравна система и това, че страната е на първо място по сърдечносъдови заболявания в Европа, коментира по Нова нюз д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария.

Той подчерта, че страните, които сега отменят значителна част от мерките, са постигнали много високи нива на имунизация срещу коронавируса, особено при рисковите групи.

"В момента ние сме като жабата, която видяла да коват вола. Виждаме, че другаде мерките се отпускат и правим същото, но при нас не е така и поемаме огромен риск", посочи експертът.

Той допусна, че с възстановяването на присъственото обучение на ученици и студенти, е възможно да има нов пик в разпространението на инфекцията.

Според него сега е моментът да се стимулира ваксинацията, макар да има голямо отпускане сред хората.

"Омикрон е с по-нисък риск за заболелия, но има много повече болни. Постепенно започнахме да живеем с мисълта, че нещата се нормализират, писнало ни е от мерки, у хората има умора от тях. Но мерките в България никога не се били особено сериозни. Доколкото зеленият сертификат не се прилага, няма особен смисъл от него", каза д-р Илиев.

Той потвърди, че в Швейцария ограниченията вече отпадат и вероятно това ще повиши разпространението на грипните вируси, но това не създава особен риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!