Д-р Аспарух Илиев: Омикрон вълната ще е по-остра, но по-къса

OFFNews 05 януари 2022 в 10:32 4464 5

Омикрон вълната ще е по-остра, но по-къса като продължителност, обясни по Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария.

Той отправи молба към премиера и здравния министър да бъде обявено "по какъв план се работи и какви стъпки се следват" и препоръча да бъдат ограничени масовите събирания. Според него това е важно, за да се предотврати непосилен натиск върху болниците, още повече, че към момента в София има само 20% свободни интензивни легла за COVID пациенти, а по думите му в провинцията са още по-малко.

"Неясно е накъде отиваме, а при Омикрон всички се заразяват. Масовото заразяване може да наруши функционирането на различни структури", подчерта той.

Д-р Илиев очерта симптомите, при които трябва да се търси лекарска помощ - спадане на сатурацията, засилваща се кашлица със задух и упорита температура над 38 градуса.

Според него у нас ваксините се съхраняват правилно и няма опасност да бъде поставена доза с изтекъл срок на годност.

"В масовия случай заразените с Омикрон ваксинирани хора ще страдат от леко неразположение, хрема за няколко дни и гърлобол, но при неваксинираните инфекцията протича по-тежко", обясни той.

Специалистът уточни, че при леките форми не е необходимо да се прави нещо повече от прием на повече течности и почивка.

Той каза още, че при този вариант на коронавируса заболелите деца са повече и цитира изследване от САЩ, според което ако при Делта заболелите деца са били 2-3%, при Омикрон процентът е около 15.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

5

ваксиниран

05.01 2022 в 13:41

Дай да слушаме земеделците когато става дума за епидемиология.

1331

3

ваксиниран

05.01 2022 в 12:34

Живеете в измислен свят, овчари. Нищо от това, което казвате не се сбъдва. Нокоя от препоръките ви не работи. Защо говорите?

2000

1

clinical

05.01 2022 в 11:16

Паро пари прибира, пари не връща.
Говори глупости гълъбче, че скоро всичко свършва и ще си станеш пак анонимен бачкатор в чужбина!