Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

OFFNews 16 юни 2021 в 09:30 1253 0

„Ако индийския вариант навлезе в България ни очаква една нова вълна на заразата. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани”. Това каза по Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

Той посочи, че във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Заразените ваксинирани са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет, обясни специалистът. 

По думите му ваксините запазват много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса.

„Защитата остава много добра. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане”, обясни специалистът.

За имунитета след преболедуване

„Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, който преболедува два пъти от два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра защита срещу тези разновидности”, изтъкна медикът и подчерта, че ниският процент имунизирани срещу COVID-19 е основание за безпокойство.

Управлението на пандемията

Според д-р Илиев предишното управление е имало слабости в комуникацията, но не приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки.

"Една от тези грешки бе създаването на една масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки”, коментира д-р Аспарух Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови