Д-р Ангел Кунчев: Днес ще бъдат доставени противогрипните ваксини за Централна Южна България

Според експерта хората все повече осъзнават необходимостта от превенция на грипа

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2019 в 09:30 786 0

Снимка Архив

"Само районът на Централна Южна България е останал да бъде снабден с ваксини от днес. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска". Това каза за БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора.

"Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини - 280 000 дози, обясни д-р Кунчев и добави, че въпреки това не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.

Според д-р Кунчев интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчно.

По думите му в последните години у нас са се внасяли около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях са били бракувани, защото не са били използвани. Според експерта всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври ваксините в аптечната мрежа са свършили, а сега се повтаря ситуацията, коментира д-р Кунчев.

По думите му, на базата на търсенето от тази година, е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини.

"Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина, с оглед да се покрият хора, които са най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални", каза още експертът.

Кунчев обясни, че групата на хората над 65-годишна възраст са основната жертва на грипната епидемия и уточни, че такава е практиката и в страните от ЕС.

"Там, където има останали количества ваксини, чрез фирмата дистрибутор ще бъдат доставени на други лекари, които имат недостиг от тях, за да бъде 100% усвоена ваксината", каза още главният държавен здравен инспектор.

Ваксините могат да бъдат използвани само през настоящия период и през януари вече не могат да бъдат поставяни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !