COVID вариантът XBB.1.5 ще доминира в Европа до седмици

OFFNews 09 януари 2023 в 07:48 1568 0

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID вариант

Новият вариант на коронавируса XBB.1.5 може да се разпространи широко в Европа и Германия през следващите седмици, предаде ДПА, позовавайки се на епидемиолог от института "Лайбниц".

По оценки на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията XBB.1.5 е причинил почти половината от всички нови инфекции в САЩ.

"С известна прогнозна сигурност може да се каже, че вариантът ще стане доминиращ и в нашата страна", заяви епидемиологът Хайо Зееб от института "Лайбниц" в Бремен.

"XBB.1.5 среща отслабващ имунитет при хора, чието ваксиниране или заразяване е станало преди известно време", каза Зееб. "Първо в САЩ, а след това и тук, в Германия."

Въпреки това той отбеляза, че броят на известните случаи на XBB.1.5 в Германия все още е малък. "Все още не е необходимо да се мисли за нови мерки," добави той.

Честотата на варианта, открит през октомври, бързо се увеличи в североизточната част на САЩ и от средата на декември доминира сред заразените, каза Ричард Нехер, ръководител на изследователската група "Еволюция на вирусите и бактериите" в Базелския университет.

Извън североизточната част на САЩ вариантът е по-рядко срещан, но става все по-разпространен, добави той. Има малко информация за тежестта на заболяването, което вариантът причинява.

Случаите и хоспитализациите са се увеличили в САЩ не само в регионите, където XBB.1.5 е доминиращ. Това може да е сигнал, че тежестта на този вариант и на други все още циркулиращи, не се различават съществено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови