COVID вълна не се очаква, пикът на грипната ще е в края на януари

OFFNews 13 октомври 2022 в 10:12 1334 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Нова вълна на COVID-19 не се очаква, пикът на грипната ще е в края на януари, съобщи по bTV служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

Той увери, че здравната система е в състояние да я посрещне, запазен е броят на интензивните легла от времето на извънредната епидемична обстановка.

По думите на министъра симптомите на грипа тази година са висока температура, хрема, отпадналост, болки в ставите. Има основание да се твърди, че грипът ще протича по-тежко заради отслабения имунитет по време на пандемията, каза още Меджидиев. Според него причините за това са стресът, който населението изживя, и безразборната употреба на медикаменти, особено на антибиотици.

Министърът съобщи още, че системата е подготвена с ваксини и препоръча хората над 65 г. да се възползват от програмата за безплатна имунизация срещу грип. По тази програма у нас са доставени 190 000 ваксини, аптечната мрежа също разполага с количества, увери той. По думите му ваксината срещу грип намалява усложненията с 60%, а смъртните случаи с 80%.

Антиваксърската кампания, която се разрази по време на пандемията, пречи дори на имунизационния календар, тъй като много родители отказват поставянето на задължителни ваксини на децата им. България все още е с нисък ваксинационен обхват както срещу коронавирус, така и срещу грип, подчерта министърът. Той допълни, че страната ни разполага със 700 000 адаптирани COVID ваксини. Според него към тях има интерес, но процентът на хората с първична ваксинация остава нисък.

В коментар за противоепидемичните мерки, които биха били наложени при COVID или грипна вълна, Меджидиев каза, че пандемичният план, изготвен от предишния екип на здравното министерство, е бил "абсолютно неясен", затова сега експертният съвет заседава веднъж седмично, анализира данните за разпростраанението на коронавируса и грипа и взема решения по мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови