COVID-ваксините за Бутан отпътуваха, преговаряме за дарения на балкански страни

OFFNews 22 юли 2021 в 11:49 1032 0

Снимка Архив/БТА

България дари на Кралство Бутан 172 500 дози ваксина срещу COVID-19, произведени от "Астра Зенека", каза пред журналисти Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, предаде БТА.

По думите му ваксините са дарени на Кралство Бутан, тъй като те много бързо са създали организация по получаването им. Това е първо дарение, което е факт след няколкоседмични усилия на МЗ и МВнР.

Дарението се прави със съгласието на производителя и с разрешението на ЕК. Ваксините са годни до август, малки количества - до септември.

Разработва се процедура, позволяваща по-лесно прехвърляне на ваксини между държавите от ЕС, каза още Кирилов. В целия ЕС се стига до етап, в който държавите членки ще могат да даряват по-активно заради ускорените доставки на ваксини, посочи Кирилов. Голяма част от европейските държави са постигнали ваксинално покритие над 50 на сто от населението, което също дава възможност за даряване.

Правителството продължава разговори за дарения на ваксини с Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Молдова, допълни Кирилов.

В страната ни в момента има над 4,8 млн. дози ваксини. Едно от основните предизвикатества е да не се стигне до унижожаването им, тъй като някои имат срок на годност 6-7 месеца. На близо 20 хиляди дози срокът им изтича в края на юли и те няма да бъдат дарени.

Има специална процедура за унищожаване на лекарствени продукти, припомни Кирилов. Постоянно се извършва анализ на количествата ваксини, така че да може да бъде направена оценка колко може да бъдат дарени.

В голяма част от държавите се наблюдава такова нещо, особено заради това, че ваксините са в многодозови флакони.

Очаква се през следващите седмици в ЕК да има развитие и за други три ваксини, каза още Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови