COVID мерки в Сливен и Враца

OFFNews 21 юли 2022 в 14:01 1632 0

подвариант ВА.5 на Омикрон

Снимка Getty Images

COVID-19

Заради увеличена заболеваемост от COVID-19 в Сливен и Враца се въвеждат временни противоепидемични мерки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ)за БТА.

Мерките влизат в сила от 21 юли до 21 август.

Носенето на маски става задължително в лечебните заведения, аптеките, градския транспорт и социалните домове. Въвежда се засилен сутрешен филтър в детските градини и социалните институции. В търговските обекти е задължително спазването на физическа дистанция от минимум 1,5 метра. При възможност, работодателите да осигурят извършване на дистанционна работа, препоръчаха още местните здравни власти.

1644 нови случая, 137 души в болница за денонощие

По данни на Единния информационен портал, новозаразените в област Сливен днес са 45. От РЗИ съобщават, че диагностицирани с COVID-19 са 292-ма души, от тях 253-ма са на домашно лечение, хоспитализирани са 39 пациенти. Под карантина в момента са 293 души.

Преди близо две седмици РЗИ-Враца нареди носенето на защитни маски от персонала и посетителите в лечебни и здравни заведения. Допълнителните мерки, които се въвеждат със заповед на новия директор на врачанската здравна инспекция д-р Илиян Минчев, предвиждат маски за посетителите и потребителите на институциите, предоставящи социални услуги, и социалните заведения от резидентен тип за деца и възрастни.

Отново влиза в сила изискването за спазване на дистанция от метър и половина за участници в масови събития, освен ако не са от едно семейство. Работодателите трябва да въведат допълнителни мерки за дезинфекция и проветряване на помещенията, както и недопускане до работните места на хора със симптоми на остро респираторно заболяване. При възможност се препоръчва въвеждането на дистанционна работа.

Въвежда се по-строг сутрешен контрол за симптоми на заболяване в детските и социалните заведения. Временните противоепидемични мерки са в сила до 20 август и могат да бъдат изменени при промяна в обстановката с разпространението на заболяването в област Враца, се уточнява в заповедта.

Сливенска и Врачанска области са поредните, които налагат временни мерки заради повишената заболеваемост. Ограничения за ползване на маска, сутрешен филтър в детските заведения, дистанционна работа( при възможност) вече има в столицата, Бургас, Варна, Силистра, Хасково, Ямбол, Габрово, Добрич.

Маски в градския транспорт в Ямбол и Хасково, в ''червените'' области по-меки мерки

Заболеваемостта в страната е 215.70 на 100 000 души население. Най-много заразени са отчетени във Варненска област - близо 346 на 100 000, следват я София град - 337 на 100 000 и област Бургас с 304.87 на 100 000. Близо до червената зона (над 250 заразени на 100 000 ) са Ямбол, Силистра, Перник, Габрово и Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!