Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

COVID-19 си отива, идва грипът

OFFNews 17 ноември 2022 в 09:53 999 0

проф. Ива Христова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Има много големи основания за оптимизъм, с оглед на това, че през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности през ноември. Тази година обаче от доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. Това заяви по БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тя предупреди, че грипната вълна, която се очаква тази година, ще е с по-тежко протичане, ако се съди по заболеваемостта в Западна Европа и САЩ. У нас вече е доказан случай на грип А, при жена, която е била приета за лечение в болница.

За грипа се отвори ниша на неимунно население, защото няма широко разпространение през последните две години. Сега протича с усложнения като миокрадит, енцефалит и т.н., посочи проф. Христова и допълни, че този грип протича по-тежко при деца до 3 години и възрастни над 65. 

Тя отчете високи нива на заболеваемост при острите респираторни заболявания (ОРЗ).

"В момента циркулират парагрипни и синцитиални вируси, които засягат долните дихателни пътища и има вероятност от пневмония. При децата се срещат много често риновирусите и аденовирусите, които през последните две години протичат освен с кашлица и с гадене, повръщане и разстройство", каза директорът на НЦЗПБ.

След големия урок на COVID, разбрахме колко е важно имунитетът да бъде в изправност, да полагаме ежедневна грижа за имунната система като поддържаме нормален режим на работа е почивка. Трябва да си даваме достатъчно време за релаксиране, за да успее имунитетът да се възстанови от всички удари, които понася, подчерта проф. Ива Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews