Проф. Кантарджиев: Днес е много важен ден - първият без COVID мерки

Потвърден е първият случай на грип А в страната

OFFNews 16 ноември 2022 в 10:47 2790 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка Архив/БТА

проф. Тодор Кантарджиев, експерт по здравни въпроси към Столична община

Днес е много важен ден - 16 ноември 2022г. е първият ден без COVID мерки, обяви пред bTV микробиологът проф. Тодор Кантарджиев. Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.

"Това не означава да престанем да си мием ръцете", предупреди професорът. - "Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора", допълни той.

Причините да продължим да се пазим са зимният сезон и очакваният ръст на респираторните заболявания. Много активен е респираторният синцитиален вирус, който е три пъти по-разпространен тази година от всички останали вируси.

Микробиологът обяви, че е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А. Жена на 42 г., която е приета за лечение в болница, е първият пациент с потвърден грип H3N2.

„Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия“, допълни проф. Кантарджиев и предупреди възрастните хора и тези с отслабен имунитет да вземат предпазни мерки.

Той припомни, че има национална програма на здравното министерство за безплатна ваксинация на възрастните над 65 години  уточни, че все още има противогрипни ваксини, поръчани са и допълнителни количества.

"Вече има противогрипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която се капе в носа", обяви епидемиологът и обясни, че става дума за жива ваксина, която създава локален имунитет в носа и силно намалява риска от заразяване с грип.

Консултантът по ваксинация към Столична община препоръча на хората, които желаят да си поставят бустерна доза COVID ваксина, да го направят с адаптираната. 

"Който все още не се е ваксинирал срещу коронавируса, може да си постави ваксината на Valneva, която защитава срещу всички варианти на COVID-19", посочи експертът.

Той коментира и случаите на продължителна кашлица, често срещани тази есен.

След 2 години ходене с маски груповият имунитет към обикновените вирусни инфекции намаля, затова сега се прекарват по-тежко. Нормално е една кашлица да те мъчи седмица. При 25% от хората може да продължи 2-3 седмици, а при по-възрастните и месец. Ако секретите станат зелени, значи има бактериална инфекция и трябва да се потърси лекарска помощ, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови