COVID-19 може да има дълготрайни последствия върху психичното и социалното здраве

OFFNews 16 октомври 2020 в 11:36 7714 0

Хиляди хора живеят с така наречения "дълъг Ковид" - дълготрайно въздействие от COVID-19. Това състояние може да доведе до психически и социални последствия върху хората, показва доклад на британския Национален институт за здравни изследвания на базата на изследване, предаде Файненшъл таймс.  

Изследването установява, че хората страдат от широк спектър от симптоми, включително и от такива, засягащи психичното здраве, мозъка, дишането, сърдечно-съдовата система, кожата и черния дроб.   

Според учени дълготрайното въздействие на коронавируса може да остави у хора, които са прекарали заболяването, няколко различни последствия: 

- синдром на слединтензивно лечение;

- синдром на след вирусна умора;

- симптоми на коронавируса - увреждане на белите дробове и сърцето.

Поведението на боледувалите от COVID-19 показва, че това е "циклично заболяване", като симптомите му остават и след като човек е излекуван. 

Често се твърди, че пациентите се възстановят от коронавирусната инфекция в рамките на няколко седмици. Това обаче не винаги е така. Информацията за заболяването все още е доста оскъдна, за това не е ясно какви ще са последиците от тази пандемия.  

Докладът посочва, че още на ранен етап на изследването е установено, че при някои хора заболяването от COVID-19 протича дълго време след като човек е изписан от болничното заведение. 

Изследване в Италия установи, че 87% от хората, изписани от болница в Рим, все още изпитват поне по един симптом два месеца, след като са прекарали COVID-19. Най-малко 55% са имали три или повече симптома, включително умора, затруднено дишане и болка в ставите и гърдите.

Миналия месец от британският Национален институт за здравни изследвания съобщи, че около 10% от "леките" случаи на коронавирус, които не са били хоспитализирани, се оплакват от симптоми, продължаващи повече от четири седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!