COVID-19 може да доведе до загуба на слуха

OFFNews 25 юли 2022 в 10:11 3386 2

доц. Тодор Попов

Снимка Министерство на здравеопазването

доц. Тодор Попов, Клиника по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

Най-честото усложнение от COVID-19 по отношение на слуха е засягането на слуховия нерв, проявяващо се с внезапно намаление на слуха, а често пъти и с високочестотен шум. Изключително важна е бързата реакция, казва доц. Тодор Попов от Клиника по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, в интервю за кампанията "Плюс мен"

При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания, като колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо и по-късното търсене на решение става невъзможно, посочва специалистът.

По думите му при предишно намаление на слуха добавянето на допълнително би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация.

Възрастта не е водещ фактор – пациентите са от целия възрастов спектър. Проблемите със слуха след прекаран COVID-19 се наблюдават и при деца, казва доц. Попов.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той.

„За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Попов.

Цялото интервю със специалиста можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

25.07 2022 в 14:23

Не по-голямата, а по-гласовитата.

Предимно изражденци, малообразовани, русофили, путинисти и прочие сган.

-7325

1

А четенето на такива статии до затъпяване.