Чипсът, зърнените закуски, бургерите повишават риска от поява на онкологично заболяване, твърдят изследователи, които доказват, че свръхпреработените храни са канцерогенни, съобщава БГНЕС.
Учените обясняват вредността на този вид храни с това, че са смес от промишлени (емулгатори, сгъстители и изкуствени ароматизатори) и традиционни съставки.
Италиански учени от изследователския проект "Моли-Сани" са наблюдавали здравето и хранителните навици на над 20 000 възрастни италианци и са установили, че тези, които консумират най-голямо количество свръхпреработени храни, са имат повишен риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина.
Друг екип от американски експерти проследява над 50 000 души и установява, че високата консумация на ултрапреработени храни е свързана с повишен риск от различни видове рак.
Нещо повече - и двете проучвания доказват, че рисковете за здравето, свързани с консумацията на такива храни, се запазват, дори след като хората променят начина си на хранене.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
pisnamiotmutri
Влизането в Шенген е близо, австрийското вето за България и Румъния пада през декември
baba Yaga
Кючюк реагира на изключването му от ДПС: Пеевски e като едноличен търговец и диктатор
baba Yaga
Домашен арест за Димо Алексиев. Актьорът се извини, че е действал глупаво и самонадеяно
Владè
Нарязаната с макетно ножче поиска насилникът да бъде пуснат на свобода