Консумацията на чесън намалява риска от развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип две. Това установиха учени от Нотингамския университет във Великобритания.
Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието Trends in Pharmacological Sciences.
Полезният ефект на чесъна се променя в зависимост от начина на приготвяне, но учените все още не са стигнали до единодушие, кой от тях е най-добрият. Съдържащите сяра съставки в чесъна могат да променят в клетките и тъканите количеството на така наречените сигнални молекули на газообразните вещества, които предизвикват физиологични и биохимични процеси и участват в тяхното регулиране.
„В тази област остава огромен простор за намирането на начини да се намали риска от заболявания и да се укрепи здравето на човека, но ние при всички положения се завръщаме към въпроса, как именно тези съдържащи сяра компоненти се преобразуват в процеса на обмяната на вещества“, заяви Питър Роуз, един от авторите на изследването, цитиран от БГНЕС.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
PaulPierce
Какво обещахме на Австрия, за да ни пусне изцяло в Шенген
PaulPierce
Южноафрикански медии: Криптокралицата Ружа Игнатова се укрива в Кейптаун
Johnny B Goode
Мрачна прогноза: Климатичните промени може да вземат близо 30 млн. жертви до края на века
Джендо Джедев
Кирил Петков: Няма да парадирам с медала от Украйна, Пеевски опорочи и тази тема