Консумацията на чесън намалява риска от развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип две. Това установиха учени от Нотингамския университет във Великобритания.
Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието Trends in Pharmacological Sciences.
Полезният ефект на чесъна се променя в зависимост от начина на приготвяне, но учените все още не са стигнали до единодушие, кой от тях е най-добрият. Съдържащите сяра съставки в чесъна могат да променят в клетките и тъканите количеството на така наречените сигнални молекули на газообразните вещества, които предизвикват физиологични и биохимични процеси и участват в тяхното регулиране.
„В тази област остава огромен простор за намирането на начини да се намали риска от заболявания и да се укрепи здравето на човека, но ние при всички положения се завръщаме към въпроса, как именно тези съдържащи сяра компоненти се преобразуват в процеса на обмяната на вещества“, заяви Питър Роуз, един от авторите на изследването, цитиран от БГНЕС.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Червената шапчица
Процесът срещу Тръмп загуби втори съдебен заседател
Зла свекърва
Прокремълски популисти в Македония надраскаха кея на Вардар с обиди към българите
БотоксПутю
Ваня Григорова и Мая Манолова заедно срещу Нинова на вота
eagle60
Процесът срещу Тръмп загуби втори съдебен заседател